onsdag 24. september 2008

For de som tror at Midtøsten er det samme som Middelalderen....

Noen tror, sikkert på bakgrunn av medienes fremstilling, at Midtøsten er det samme som middelalderen, især når det kommer til likestilling av kjønn. Og med den ensidige framstillingen vi får av Midtøsten via mediene i vesten, kan ikke noen klandres for denne oppfatningen.

Å bo i Bahrain gjør at man noen ganger får denne oppfatningen bekreftet, men så er det andre ting som nyanserer bildet litt. Disse tingene kommer sjelden frem hjemme, derfor tenkte jeg å gi noen eksempler.

Jeg er avisoman, og mitt behov for hjemlige nyheter dekkes av nettaviser. Her nede får vi gulf daily news på døra hver morgen, og om onsdagene har de et helgevedlegg som heter weekly.

I dagens vedlegg står en to siders artikkel om Narmeen Ismael, som er senior kjørelærer på Hummer Academy . Dette er et opplegg på BIC (Baharin International circuit), der man lærer å kjøre med Hummer i ørkenen. Ordentlig macho-sport, med masse adrenalin og tøffe utfordringer. Narmeen driver en forskole sammen med søsteren, i tillegg til å jobbe på BIC. Hvor kult er ikke det? Her kan dere se et bilde av elever og lærere ved skolen. Har veldig lyst til å melde på Erlend for et kurs, det tror jeg han kunne likt!

I dagens utgave av gdn står det også en liten artikkel om Zainab abdulhafed Rabie, som er født tvekjønnet, men ble oppdratt som jente. Hun har det siste året vært gjennom operasjoner i Thailand (med offentlig støtte fra Bahrain!!!!), og er fullverdig mann. Omsider har hun også fått godkjent sin nye status som mann av Lower civil court, og har nå fått nye identitetspapirer.

Dere kan lese mer om Hussain, som han nå heter, her og her.

Hvorfor velger jeg å fortelle om dette i bloggen min? Kanskje fordi jeg håper at det adskillig mer nyanserte perspektivet man får på Midtøsten av å bo her, kan forandre littegrann hos dere der hjemme også? For å formidle at vi ikke bare er omgitt av konservative imamer og fullstendig tildekkede kvinner, men også liberale, utdannede og nyanserte progressive mennesker. Verden går fremover, om enn sakte og forsiktig...


6 kommentarer:

Anonym sa...

Flott at du forteller om slike ting, dette vil jeg gjerne høre mer om!

Anonym sa...

Kjenner mange tøffe arabiske damer jeg! *smil* Bra med litt nyansering ja!

PS: Vi har skikkelig nydelig høstvær i Bergen i år. Og det bare varer og varer med en liten regnskur innimellom nå og da, bare så vi husker hvilken by vi bor i.

Anonym sa...

Så bra at du setter fokus på dette! Det er en av mine fanesaker også, etter å ha bodd i Libanon i 18 mndr.

Vokser det forresten et "kjent" tre i ørkenen i Bahrain? Det er en fengslende kollega som lurer skjønner du.

Klem, Irene

Annevenn sa...

Takk for tilbakemeldingene, jeg er blitt mer og mer opptatt av en nyansering av det vi tror vi vet om Midtøsten i dag.

Irenesol: jada, du tenker nok på Tree of life. http://en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_Life,_Bahrain

Det er ganske så snålt, der det står alene i ørkenen. Dessverre er det stadig utsatt for hærverk, så nå snakkes det om å bygge et anlegg omkring, for å verne det bedre.

Anonym sa...

Hei!
Så kjekt å kunne følge deg på bloggen. Hadde strikkekveld hos todamer i går og skulle gjerne sett at du var der. Gøy å følge refleksjonene dine. Stemmer godt overens med retningen jeg går. Finnes ufattelig mange sannheter der ute som kun er en sannhet fordi det er tryggest for den som prediker den. Drømmer om å kjøpe meg nytt kamera. Når jeg gjør det, skal du få arve mitt gamle :-)
Klem May

Anonym sa...

Så kjekt å se deg aktiv på bloggen igjen! Og veldig interessant tema.

Her har det sluddet i dag, nå regner det heftig. Bergensværet er tilbake..

Nå har jeg lagt deg til på bloglines, neste innlegg skal jeg oppdage litt raskere!